Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

elverano

26. 6. 2009 13:29
a

Nesouhlasím se současným chováním Václava Klause. Podle mě tančí na hraně, spíše za hranou ústavy,což už se v minulosti několkrát potvrdilo (ohybačem ústavy bych tedy spíše nazval současného prezidenta, než kohokoliv jiného). Ovšem úvahy o souzení za velezradu nebo zbavení funkce usnesením parlamentu se mi také nelíbí.  Kdyby prezident stále trval na svém, tak bych zvolil formu ústavním zákonem, kde bych mu nezkracoval funkčí období, ale změnil bych ústavu v tom smyslu, že by jasně bylo napsáno to, co  z ní už v současné době vyplývá, a sice, že prezident nemá pravomoc blokovat ústavní většinu parlamentu.

Klaus a jeho zastánci mají pouze jeden argument, a sice,že v ústavě není výslovně naspáno "musí" nebo "povinen". To je sice pravda, ale ke správnému závěru se lze dobral výkladem a celkovým pohledem na náš politický systém.

0 0
možnosti
JK

Terrurek

26. 6. 2009 13:34
Re: a

mohl by jste být s tou hranou ústavy prosím konkrétní... ona má mnoho hran tak bych rád znal kterou prezident klaus překrařuje  a popř. přehodnotil svůj názor. Prezident právo blokovat má, proto máme prezidenta... mě přijde že nechápete proč je moc rozdělena a další kontrolní mechanismy... Děkuji. (hlavn to s tím překračováním prosím zodpovězte... to mne skutečně zajímá, rád bych procitnul z populistického vlivu presidenta a spatřil realitu černou na bílém)

0 0
možnosti
HS

Humprey sir

26. 6. 2009 13:03
Přesné a karma

R^[>-]

0 0
možnosti
ETN

emil tady nebyl

26. 6. 2009 12:42
(historie - nejlepsi pouceni) + pokrok = raj jeste za zivota

proc ctvrtou risi nevybudovat na tom nejlepsim, historicky osvedcenem - tj. na poznatcich z budovani rise treti - a na poslednich modernich poznatcich.

tam byl pri budovani (v r. 1934) urad prezidenta sloucen s uradem kanclere, s tim, ze tenkrat usporadane referendum (s 90% souhlasem) lze poresit prave ve svetle zminovanych poslednich poznatku...

0 0
možnosti
MB

mauhur

26. 6. 2009 12:40
souhlas

že prezidenta nikdo nemůže nutit, aby bezodkladně ratifikoval něco s čím nesouhlasí a co je beztak zatím mrtvým dokumentem. Je totiž možné, že Irové druhé referndum neuspořádají, případně pouze potvrdí svůj názor a znovu LS odmítnou. Takže případný Klausův podpis je zatím bezpředmětný.

Pokud by ale v Irsku k ratifikaci došlo, a podepsali by i Němci a Poláci, zbyl by jen Klaus, který by potom musl čelit všem "evropským politickým elitám"(jak se občas vznosně píše v novinách o nejvyšších evropských politicích :). Potom mu zbývá buď jít proti všem, včetně politické vůle obou našich sněmoven, a smlouvu neratifikovat, nebo se podvolit a podepsat. Třetí možností je stát si za svým názorem, ale nenadřazovat ho názoru všech ostatních - tedy nepodepsat a podat demisi. Smlouvu by pak ratifikoval náhradník ve funkci prezidenta.

Podotýkám, že nemám v oblibě ani V. Klause ani Lisabonskou smlouvu.

0 0
možnosti

vodní želva

26. 6. 2009 12:26
Několi poznámek k bodu 3

Nejprve uvedu, že jsem absolutně proti tomu, aby se účelově hledaly důvody pro možné odvolání prezidenta, když vlastně žádné nejsou. Ale k tomu bodu tři, tam si myslím pane senátore, že to máte hodně zjednodušené. Píšete, že zákon o zkrácení volebního období by musel ÚS zrušit. V tom případě nechápu, proč to nedělá v případě naprosto totožném (zkrácení funkčního období Sněmovny). No a ještě jedna věc - Ústavní soud zjišťuje, zda nějaký zákon, či jeho nekterá ustanovení jsou v souladu či rozporu s ústavním pořádkem ČR. Jenže zákon o zkrácení funkčního období prezidenta nebo Sněmovny je sám o sobě zákonem ústavním a k jeho přijetí je potřeba ústavní vetšina v obou komorách parlamentu. Co pak ten ÚS bude zkoumat? Jestli náhodou ústavní zákon není v rozporu sám se sebou? Asi ne.  

0 0
možnosti
JK

Terrurek

26. 6. 2009 12:38
Re: Několi poznámek k bodu 3

nevím jestli by to byl tento případ ale ústavní soud by asi mohl zrušit změnu ústavy, pokud by byla prostiústavní. Tzn. změna může pozměnit (rozšířit, upřesnit) nikoliv jít prosti stávající ústavě - udělat ze svobednejch lidí otroky (extrém) by neměla mít právo ani ústavní většina. A u délky funkčního období by to asi chtělo hlubší zkoumání zda-li by tím nemohlo dojít k určitým situacím... které by umožnilo soustředění moci...

můj názor, snad vám odpoví pan senátor fundovanějš :)

0 0
možnosti
MU

Mira UL

26. 6. 2009 12:09
Pane senátore,

přestaňte lidem blbnout hlavy. Václav Klaus a svědomí? To není šálek jeho kávy ... takhle kdybyste napsal mstivost, to jo, to souhlasím; vzpomínáte co řekl Václav Klaus po prohraných volbách? Že změní voliče, a taky to udělal! Václav Klaus není prezidentem Čechů a Evropanů už vůbec. Kdepak. Za lesklý plíšek se nechalo koupit jeho svědomí. Putinův emisar uprostřed Evropy, to je Václav Klaus pane senátore! A jestli mi nevěříte, vzpomeňte na jeho památný výrok, jak Gruzie "napadla" na svém suverénním území vojska cizího státu, tedy vojska Vašeho přítele Putina. Václav Klaus má stále plnou hu.. ne ústa státní suverenity, a když rusáci rozdávali v Gruzii svoje pasy, aby tam pak mohli vtrhnout na "obranu" ruských občanů?

Nene, pane senátore Oberfalzere, lidi rohlíkem neopijete!!

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti
R

radepur2

26. 6. 2009 12:00
Karma

R^

0 0
možnosti
JK

Terrurek

26. 6. 2009 11:56
very gut :)

Dobře zpracovaný, polopaticky vysvětlený... ale bohužel se to podle mne mine účinkem... dál budou tupět opakovat všechno co je proti klausovy... kaýdej kdo neni rusofob je rusofil... atd. škoda slov (těch vašich, ne těch mejch žblebtů :) ) Jsem rád že se občas zablejskne na když vidim lidi který myslej... nesnášim ten pocit bezmoci...

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1563x
Senátor za obvod Beroun a Praha-západ.
www.oberfalzer.cz