Jak se má vlk nažrat a koza zůstat celá

Jiří Paroubek sází na známou falešnou kartu. Platy poslanců a senátorů. Tomuto návrhu lid tleská, ale už dávno nevěří. Že by prošel, tomu nevěří ani Jiří Paroubek. Je to zřejmé už z toho, že podává návrh v době, kdy je zjevné, že návrh nemůže projít ani technicky s ohledem na nezbytné lhůty.

Takové návrhy jsou hodny spíše zelených, kteří již bojují o holý politický život. Pro velkou a stabilní politickou afilaci jsou nedůstojné. Tento předvolební trik je navíc již dávno vyčpělý. Kouzlo, techniku jehož provedení zná každý, obecenstvo nudí.

Ale chápu, předseda nejsilnější levicové strany na české scéně se v přízni voličů propadá a musí udělat vše, aby to zastavil. Óda na jeho osobu z pera manželčina dosáhla sice nejvyšší čtenosti, což si Jiří Paroubek právem pochvaluje, otázka však je, zda mu nějak pomůže v očích jejích čtenářů. (Možná je aspoň informace o tom, jak se předseda chová na dovolené, či jiné zajímavosti z jeho rodinného života, na chvíli pobavily.)

Vraťme se ale k zatím poslednímu volebnímu trumfu se snížením platů. Pokud to předseda sociálních demokratů myslí vážně, ptejme se, proč nezačne u sebe. Jistě má možnost část svého platu vrátit na podporu nějaké potřebné instituce, která bojuje se svým rozpočtem. Ale mohl by udělat ještě víc.

Na podzim minulého roku se sociální demokraté ujali vlády v krajích. Často se v minulosti kriticky zmiňovali o přebujelé administrativě svých předchůdců. Jakmile dosedli do hejtmanských křesel, uspořádali na svých úřadech čistky, zvýšili na dvojnásobek odměnu řadových zastupitelů a z funkcí předsedů výborů a předsedů komisí, kteří za minulého vedení dostávali jen částečnou kompenzaci jako funkční příplatek, udělali plně placené pozice (50-60 tisíc Kč měsíčně). Ve všech krajích reprezentuje tato nová skupina na stovku dobře placených funkcí.

Jelikož jsou prakticky všichni členy ČSSD nebo jí blízcí lidé, má Jiří Paroubek v ruce jedinečný nástroj, jak ukázat, že svůj návrh myslí doopravdy vážně. Stačí, vrátit mzdové a funkční prostředky na krajích do původního stavu.

 

Autor: Jiří Oberfalzer | čtvrtek 23.7.2009 11:30 | karma článku: 31,57 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Jiří Oberfalzer

Kde nic není...

11.2.2010 v 9:42 | Karma: 22,53

Jiří Oberfalzer

Paroubkův volební poker

16.9.2009 v 8:59 | Karma: 24,38