Nový daňový koncept ODS by se Jánošíkovi nelíbil

13. 06. 2009 20:54:48
Lepší je peníze lidem nechat, než jim je oklikou vracet v menším množství.
Miloš Zeman zdůvodnil první schodkový rozpočet po Klausově vládě potřebou stimulovat spotřebu. Ano spotřeba je skutečným motororem ekonomiky a ve chvíli, kdy nebude nikdo nic potřebovat, zmizí ekonomika vůbec. Bez zachování spotřeby nebude zachována úroveň hospodářství a HDP se začne propadat. Stimulovat spotřebu je jistě rozumné a různé politické proudy se na tom nejspíš shodnou. Těžko se však shodnou na tom jak.

Levice má svůj vlastní recept: progresivní zdanění, aby bylo více prostředků na přerozdělování. Nechme stranou diskusi o tom, jak progresivní zdanění působí proti rozvoji ekonomiky, jak brzdí podnikatelské aktivity a že zvýšení daňového výnosu státu nikdy neodpovídá úrovni zvýšení daní.

Subjekty s vyššími přijmy začnou daně optimalizovat, měnit daňovou rezidenturu anebo jednoduše utlumí některé aktivity, zdroje příjmů z nichž začnou být při vyšším zdanění nezajímavé.

Z pohledu pravicového politika je progresivní daň trest za aktivitu. Při rovné procentní sazbě daně odvádí každý stejný procentní díl ze svého výdělku. Pokud by byla sazba třeba 15%, pak poplatník z příjmu 100 tisíc odvede 15 tisíc, kdežto z 1 milionu 150 tisíc. Bohatí při rovné sazbě daně platí vždy mnohanásobně víc.

Progrese jejich odvody ještě umocňuje. Z hlediska motivace k ekonomické aktivitě a posílení společenské spotřeby je rozhodně lepší princip degrese daňové sazby směrem k nižším příjmovým skupinám, anebo přímo negativní daň.

Další princip, který pravice odmítá, je nadměrné přerozdělování. Z pohledu efektivity je prostě lepší lidem peníze nechat, raději než jim je vzít a pak vracet, ovšem už podstatně zmenšené o náklady administrace procesu přerozdělování. Návrh ODS na snížení daňových paušálů čili zvýšení čisté části výdělku, jde tedy správným směrem. Samostatně výdělečné osoby, živnostníci, řemeslníci nebo lékaři budou mít víc peněz na spotřebu, ale hlavně vyšší motivaci pokračovat ve svém podnikání. Každý, kdo se živí sám a ještě dává práci druhým je pro společnost velikým přínosem. Odvádí daně, hradí sociání a zdravotní pojištění sobě i svým zaměstnancům.

Cílem pravicové politiky je omezovat počet lidí závislých na sociálním systému státu. Koncept levice je mít více peněz pro lidi závislé na státu i za cenu, že jejich počet tím pádem poroste.

Je to souboj mezi podporou aktivních a podporou pasivních. Je snad jasné, kde je větší motivace.Návrh předložený ODS je opatřením proti hospodářskému útlumu i proti růstu nezaměstnanosti, tedy proti růstu počtu lidí závislých. Brát bohatým, to se v Česku líbí. Mně však se více líbí nevyrábět chudé. Návrh ODS jde právě tímto směrem.
Autor: Jiří Oberfalzer | sobota 13.6.2009 20:54 | karma článku: 26.26 | přečteno: 1549x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1563
Senátor za obvod Beroun a Praha-západ. www.oberfalzer.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...