ČSSD prohrála svou odpudivostí – teď nasazuje tvář manekýny

10. 06. 2009 14:31:27
Svým způsobem překvapivé vítězství ODS v evropských volbách má řadu příčin a souvislostí. Jednou z nich určitě bude rozbití vlády v době předsednictva.

Ve vajíčkové kampani vyjadřovali mladí lidé své znechucení z politického stylu Jiřího Paroubka a jeho týmu. Hlasitě odmítli poplismus a nakupování podpory bezbřehým rozdáváním z cizího.

ČSSD by přitom měla šanci získat hlasy mladší generace za svou proevropskou rétoriku, ale skutky nakonec ukázaly, co je sociálním demokratům nejbližší, je to košile vlastní moci. Evropský kabát dají do zastavárny, kdykoli se to bude hodit.

V kampani do Evropského parlamentu se Jiří Paroubek opět pokusil rozehrát domácí tématiku, aby zmobilizoval lid obecný. Nepovedlo se. Nepomohlo ani osočení, že světovou hospodářskou recesi (krizi) způsobil společně s Gorgem Bushem Mirek Topolánek a Jan Zahradil. Výpověď bez udání důvodu, mateřské příspěvky, ani kupčení se zdravím a důchody nezabraly. Možná to byla příliš složitá sdělení ve srovnání s 30 korunami za poplatky.

Na podzim se jistě bude hrát krize. ČSSD bude zachraňovat národ, bude slibovat všem vše. „Slepici v hrnci na každé plotně,“ když Karel Steigerwald dovolí, abych si vypůjčil jeho krásnou formulaci. Bude strašit před bezohlednou a cynickou pravicí, kterou zosobňuje Mirek Topolánek.

A tady jsme možná u druhé zajímavé příčiny, proč Paroubkovo bití na poplach nechalo lidi klidnými. Sám se totiž zbavil svého oblíbeného terče. Je težké strašit někým, kdo není u moci, je těžké kritizovat protivníka za to, co by dělal, kdyby vládl, když právě nevládne. Je těžké se vymezovat vůči vládnoucí vládě, kterou sám pomáhal sestavovat a ještě ji veřejně úkoloval.

Světovou krizi v ČR nikdo nezpůsobil, to chápe i poklízečka. Strach z Topolánka v opozici je nevyvolatelný. Co tedy zbývá ČSSD do podzimních voleb? Nasadit spanilou tvář. Kateřina Brožová je nejkrásnější herečkou české televizní a divadelní scény. Na nejsilnější vrstvu voličstva sociálních demokratů ale trochu exkluzivní – nikoho z nich by si nevzala.

Herci a zpěváci už dávno netáhnou. Výjimkou je Vítězslav Jandák, který ovšem svou bodrostí a prostořekostí působí dojmem, že jen na chvíli vstal od stolu štamgastů. Na druhé straně je to Tomáš Töpfer, ovšem z důvodů zcela opačných. Je to nejen herec, ale i podnikatel a manažer, ví, jak vypadá reálný život, má nové myšlenky a umí je srozumitelně a navíc kultivovaně sdělit. Oni oba mluví řečí svého elektorátu a na úrovni svého intelektuálního potenciálu, a jsou tedy důvěryhodní.

U Kateřiny Brožové ovšem takový soulad nenacházím, a tak nevím, zda celkovému výsledku ČSSD v podzimních volbách nějak významně přispěje. Jako jednička na kandidátce má ovšem zvolení jisté, takže nás třeba ještě překvapí...

Jedno pozitivum v kampani ale přinese určitě, na tak krásnou ženu nebude nikdo házet vajíčka.

Autor: Jiří Oberfalzer | středa 10.6.2009 14:31 | karma článku: 28.08 | přečteno: 1661x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 494 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1563
Senátor za obvod Beroun a Praha-západ. www.oberfalzer.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...